Til frokost: Surdeigsknekkebrød av spelt og frø med Røros-smør og litt salt, økologiske egg og økologisk spekeskinke fra Bondens marked.
Dette er et ganske langt innlegg, men kostholdet mitt har betydd veldig mye for meg og jeg syns at min "kostholdsreise" forteller mye om hvorfor jeg er der jeg er i dag. Etter at jeg ble syk har jeg forsøkt å spise meg frisk. Jeg har prøvd mye forskjellig føler jeg, så mye at magen og fordøyelsen har gått seg fast. Med det mener jeg at fordøyelsen er dårlig og at jeg føler meg mer intolerant for en del matvarer nå enn jeg har gjort tidligere. Dette er veldig slitsomt og stressende i hverdagen. Nå har jeg fått hjelp hos en ernæringsterapeut på Balderklinikken og går i gang med en ny kostholdsplan som forhåpentligvis hjelper meg, men først vil jeg dele min kostholdsreise fram til i dag...
Våren 2015 følte jeg meg bra nok til å gjeninnføre
melkeprodukter i kosten min. Jeg leste boken «Slutt med sukker» av Sarah Wilson
og hun anbefaler fullfete meieriprodukter og mye riktig fett og virkelig null
sukker, da i hovedsak sukker fra fruktose. Altså blant annet naturlig sukker
fra karbohydrater, som fra kornprodukter og frukt- og grønnsaker med mye sukker.
Heller ikke kokossukker eller honning var lov, stevia derimot var lov. Jeg
kjøpte et steviapulver på helsekosten og lagde meg kakao med det og den var
uspiselig- det smakte gift (jeg overdriver ikke) og alt annet enn naturlig, det
var to slurker og resten gikk i vasken (siden har jeg aldri selv brukt stevia
igjen, jeg liker virkelig ikke smaken, men kanskje jeg bare var veldig uheldig.
Tror f.eks. det finnes noen steviadråper som smaker litt bedre, men jeg har
klart meg fint uten stevia til nå). Veldig mye mat var listet som fyfy, og for
meg ble det et veldig snevert utvalg igjen dessverre, men jeg hadde tro på
Wilsons «kosholdsfilosofi» og jeg er fremdeles enig i mye av det hun sier, men
jeg kunne ikke ha levd på dette kostholdet i dag. Jeg begynte å drikke helmelk og spiste lite
frukt og også grønnsaker. Jeg tåler dårlig fete melkeprodukter- det skjønner
jeg nå, men jeg var så overbevist om at dette kostholdet var bra for meg at jeg
ikke tenkte over hvor dårlig jeg var etter måltider. Dette holdt jeg på med i
noen måneder og siden dette har jeg hatt fordøyelsesproblemer.
Sommeren 2015 leste jeg om lavFODMAP- dietten i et blad og
kjente meg veldig igjen i alle symptomene på irritabel tarmsyndrom (IBS). De
som har IBS sliter mye med mage- og tarmproblematikk, da etter å ha spist
matvarer som inneholder mye FODMAPS som er tungtfordøyelige karbohydrater som
kan trigge IBS-symptomer for mennesker som har sensitiv mage. LavFODMAP-dietten
går ut på å kutte ut matvarer med mye FODMAPS i en lengre periode, for så når
du er blitt kvitt alle IBS symptomer å gjenintrodusere matvarer for å finne din
toleransegrense for de ulike FODMAP-stoffene. Det er en ganske stor liste over
matvarer med mye FODMAPS, da også sunn frukt og grønt. Eksempler på matvarer
med mye FODMAPS er løk, hvitløk, avocado, store mengder belgfrukter, laktose, hvetemel,
asparges, eple, pære, sopp, tørket frukt og bær osv. Jeg begynte med denne
dietten så godt jeg fikk det til, byttet til laktosefrie meieriprodukter og
melkeprodukter med lite laktose. Jeg kuttet ikke helt ut alt mel, men byttet
til spelt som er enklere å tolerere, og jeg tok vekk alt av frukt og grønt jeg
reagerte på, som var en del. Jeg har ikke blitt kvitt alle symptomene, så har ikke
kommet dit hen at jeg kan gjenintrodusere matvarer. Jeg har med andre ord gått
altfor lenge på denne dietten.
Så i dag spiser jeg lavFODMAP-mat (så mye frukt og
grønnsaker jeg tåler), av og til surdeigsbakst på speltmel, driver med
fermentering av surkål for å tilføre gode melkesyrebakterien til tarmen, bruker
mye kokosfett og spiser en del egg, litt kjøtt og fisk. Jeg spiser ikke hvitt
raffinert sukker eller hvetemel. Mage- og tarmproblemene har jeg fremdeles. Jeg
er ganske småspist av meg og det har jeg vært siden jeg ble syk. En kombinasjon
av sykdom, dietter og et negativt syn på egen kropp og et forsøk på å ha
kontroll over noe i et liv med en sykdom du ikke har kontroll over, har
resultert i at jeg har gått ned en del i vekt. Selv kjenner jeg at kroppen min
ikke har mer å tære på nå og skriker etter nok og god næring. Kroppen har sagt
fra på flere måter og den har gjort det lenge uten at jeg har lyttet til den.
Jeg tror at det blir vanskelig for meg å bli bedre av sykdommen før kroppen min
har fått en sunnere og stabil vekt. Så dette tar jeg tak i nå!
Ernæringsterapeuten har kommet med kostforslag til meg- jeg
skal spise mer variert og flere måltider per dag. Jeg skal kutte ned på
meieriprodukter, men ikke kutte det helt ennå. Istedenfor å kutte noe mat, skal
jeg heller øke og variere noe. Jeg skal få i meg proteiner og godt fett til
alle måltider, så jeg må tenke på proteinmengde og sunt fett hver gang jeg
spiser. Jeg skal også få i meg litt fisk
hver dag. Makrell i tomat er innabords, selv om det er litt sukker i. Dette
skal kroppen klare å hanskes med.
For magen min skal jeg tilføre fordøyelsesenzymer gjennom
kapsler. Ernæringsterapeuten hadde en teori om at siden jeg har spist så lite
mat så lenge at den ikke lenger produserer nok fordøyelsesenzymer til at jeg kan
spise så mye uten ubehag og fordøyelsesproblematikk. Jeg er veldig spent på
dette. Funker dette for meg kan jeg kanskje på sikt faktisk spise mer normalt
igjen. Tanken er at når jeg klarer å spise mer til hvert måltid at kroppen
begynner selv å produsere nok fordøyelsesenzymer til at den klarer dette på
egenhånd. Så skal jeg også ta litt probiotika – tarmen kan ikke få nok av gode
tarmbakterier :-)
Appelsin, jordbær og bringebærsalat med kokosmelk, toppet med hampfrø, valnøtter, kokoschips og kanel.
Så min mathverdag kommer til å bli litt annerledes framover,
men det ser jeg veldig fram til. Jeg skal være mer kreativ i matlagingen og
skal spise godt- å gå rundt sulten står ikke på programmet. Jeg skal kose meg
framover jeg! Jeg føler meg entusiastisk og håpefull og håper dette går bra.
Jeg tenker at jeg skal prøve å dele noe av det jeg spiser på bloggen- kanskje
jeg kan inspirere dere til å prøve noe nytt og også variere litt i matveien.
Ha en god helg alle sammen!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar