fredag 22. april 2016

Min kostholdsreise

Til frokost: Surdeigsknekkebrød av spelt og frø med Røros-smør og litt salt, økologiske egg og økologisk spekeskinke fra Bondens marked. 



Dette er et ganske langt innlegg, men kostholdet mitt har betydd veldig mye for meg og jeg syns at min "kostholdsreise" forteller mye om hvorfor jeg er der jeg er i dag. Etter at jeg ble syk har jeg forsøkt å spise meg frisk. Jeg har prøvd mye forskjellig føler jeg, så mye at magen og fordøyelsen har gått seg fast. Med det mener jeg at fordøyelsen er dårlig og at jeg føler meg mer intolerant for en del matvarer nå enn jeg har gjort tidligere. Dette er veldig slitsomt og stressende i hverdagen. Nå har jeg fått hjelp hos en ernæringsterapeut på Balderklinikken og går i gang med en ny kostholdsplan som forhåpentligvis hjelper meg, men først vil jeg dele min kostholdsreise fram til i dag...

Først da jeg begynte med akupunktur (høsten 2014) ble jeg oppfordret til å kutte ut sukker (bla. ant. pga. at det er betennelsesfremkallende) og kutte ned på melkeprodukter (til nød kunne jeg drikke laktosefrie melkeprodukter) i en periode siden dette kunne bidra, slik jeg forsto det, til en dårligere "energiflyt" med tanke på effekten av akupunkturen. Da kuttet jeg ut sukker helt og begynte å lese på innholdsfortegnelsene på matvarer og ble helt paff over hvor ofte sukker lurte seg inn i matvarene, som i makrell i tomat, leverpostei, brød, posesupper, posesauser, tacomixpuler. tortillalefser, tacoshell, sur agurk, grov sennep, majones, soltørkede tomater, potetsalat og listen bare fortsetter og fortsetter (heldigvis tror jeg at sukkeret har blitt tatt bort i noen slike matvarer, som f.eks. tortillalefser og tacoshell, men det er jo mye annet rart i da, det skal sies). Melkeproduktene erstattet jeg i stor grad med soyamelk og havremelk og margarin i steden for smør. I dag er jeg lite happy for at jeg drakk soyamelk og brukte margarin.

Våren 2015 følte jeg meg bra nok til å gjeninnføre melkeprodukter i kosten min. Jeg leste boken «Slutt med sukker» av Sarah Wilson og hun anbefaler fullfete meieriprodukter og mye riktig fett og virkelig null sukker, da i hovedsak sukker fra fruktose. Altså blant annet naturlig sukker fra karbohydrater, som fra kornprodukter og frukt- og grønnsaker med mye sukker. Heller ikke kokossukker eller honning var lov, stevia derimot var lov. Jeg kjøpte et steviapulver på helsekosten og lagde meg kakao med det og den var uspiselig- det smakte gift (jeg overdriver ikke) og alt annet enn naturlig, det var to slurker og resten gikk i vasken (siden har jeg aldri selv brukt stevia igjen, jeg liker virkelig ikke smaken, men kanskje jeg bare var veldig uheldig. Tror f.eks. det finnes noen steviadråper som smaker litt bedre, men jeg har klart meg fint uten stevia til nå). Veldig mye mat var listet som fyfy, og for meg ble det et veldig snevert utvalg igjen dessverre, men jeg hadde tro på Wilsons «kosholdsfilosofi» og jeg er fremdeles enig i mye av det hun sier, men jeg kunne ikke ha levd på dette kostholdet i dag.  Jeg begynte å drikke helmelk og spiste lite frukt og også grønnsaker. Jeg tåler dårlig fete melkeprodukter- det skjønner jeg nå, men jeg var så overbevist om at dette kostholdet var bra for meg at jeg ikke tenkte over hvor dårlig jeg var etter måltider. Dette holdt jeg på med i noen måneder og siden dette har jeg hatt fordøyelsesproblemer. 


Sommeren 2015 leste jeg om lavFODMAP- dietten i et blad og kjente meg veldig igjen i alle symptomene på irritabel tarmsyndrom (IBS). De som har IBS sliter mye med mage- og tarmproblematikk, da etter å ha spist matvarer som inneholder mye FODMAPS som er tungtfordøyelige karbohydrater som kan trigge IBS-symptomer for mennesker som har sensitiv mage. LavFODMAP-dietten går ut på å kutte ut matvarer med mye FODMAPS i en lengre periode, for så når du er blitt kvitt alle IBS symptomer å gjenintrodusere matvarer for å finne din toleransegrense for de ulike FODMAP-stoffene. Det er en ganske stor liste over matvarer med mye FODMAPS, da også sunn frukt og grønt. Eksempler på matvarer med mye FODMAPS er løk, hvitløk, avocado, store mengder belgfrukter, laktose, hvetemel, asparges, eple, pære, sopp, tørket frukt og bær osv. Jeg begynte med denne dietten så godt jeg fikk det til, byttet til laktosefrie meieriprodukter og melkeprodukter med lite laktose. Jeg kuttet ikke helt ut alt mel, men byttet til spelt som er enklere å tolerere, og jeg tok vekk alt av frukt og grønt jeg reagerte på, som var en del. Jeg har ikke blitt kvitt alle symptomene, så har ikke kommet dit hen at jeg kan gjenintrodusere matvarer. Jeg har med andre ord gått altfor lenge på denne dietten. 


Så i dag spiser jeg lavFODMAP-mat (så mye frukt og grønnsaker jeg tåler), av og til surdeigsbakst på speltmel, driver med fermentering av surkål for å tilføre gode melkesyrebakterien til tarmen, bruker mye kokosfett og spiser en del egg, litt kjøtt og fisk. Jeg spiser ikke hvitt raffinert sukker eller hvetemel. Mage- og tarmproblemene har jeg fremdeles. Jeg er ganske småspist av meg og det har jeg vært siden jeg ble syk. En kombinasjon av sykdom, dietter og et negativt syn på egen kropp og et forsøk på å ha kontroll over noe i et liv med en sykdom du ikke har kontroll over, har resultert i at jeg har gått ned en del i vekt. Selv kjenner jeg at kroppen min ikke har mer å tære på nå og skriker etter nok og god næring. Kroppen har sagt fra på flere måter og den har gjort det lenge uten at jeg har lyttet til den. Jeg tror at det blir vanskelig for meg å bli bedre av sykdommen før kroppen min har fått en sunnere og stabil vekt. Så dette tar jeg tak i nå! 


Ernæringsterapeuten har kommet med kostforslag til meg- jeg skal spise mer variert og flere måltider per dag. Jeg skal kutte ned på meieriprodukter, men ikke kutte det helt ennå. Istedenfor å kutte noe mat, skal jeg heller øke og variere noe. Jeg skal få i meg proteiner og godt fett til alle måltider, så jeg må tenke på proteinmengde og sunt fett hver gang jeg spiser.  Jeg skal også få i meg litt fisk hver dag. Makrell i tomat er innabords, selv om det er litt sukker i. Dette skal kroppen klare å hanskes med.
For magen min skal jeg tilføre fordøyelsesenzymer gjennom kapsler. Ernæringsterapeuten hadde en teori om at siden jeg har spist så lite mat så lenge at den ikke lenger produserer nok fordøyelsesenzymer til at jeg kan spise så mye uten ubehag og fordøyelsesproblematikk. Jeg er veldig spent på dette. Funker dette for meg kan jeg kanskje på sikt faktisk spise mer normalt igjen. Tanken er at når jeg klarer å spise mer til hvert måltid at kroppen begynner selv å produsere nok fordøyelsesenzymer til at den klarer dette på egenhånd. Så skal jeg også ta litt probiotika – tarmen kan ikke få nok av gode tarmbakterier :-)

Appelsin, jordbær og bringebærsalat med kokosmelk, toppet med hampfrø, valnøtter, kokoschips og kanel.

Så min mathverdag kommer til å bli litt annerledes framover, men det ser jeg veldig fram til. Jeg skal være mer kreativ i matlagingen og skal spise godt- å gå rundt sulten står ikke på programmet. Jeg skal kose meg framover jeg! Jeg føler meg entusiastisk og håpefull og håper dette går bra. Jeg tenker at jeg skal prøve å dele noe av det jeg spiser på bloggen- kanskje jeg kan inspirere dere til å prøve noe nytt og også variere litt i matveien. 

Ha en god helg alle sammen!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar