tirsdag 24. januar 2017

Mindfulness/meditasjon


God tirsdag! I dag tenkte jeg at jeg skulle dele mine tanker rundt mindfulness og meditasjon. Før jul bestemte jeg meg for å ta et privatkurs i mindfulness. Vi lærte litt om meditasjon/mindfulness på rehabiliteringsoppholdet jeg var på i høst og etter dette ble jeg nysgjerrig på å lære mer. Mindfulness og meditasjon går mye ut på det samme. Kort og greit handler det om å fokusere på pusten og å være nærværende i øyeblikket. For meg er dette en god måte å roe meg ned på, føle meg avslappet og virkelig lande mellom slagene. Jeg føler at det gir meg litt energi og jeg ser på det som en form for restitusjon. Jeg kan ikke være helt utmattet når jeg velger å meditere, men er jeg sliten og trett kan faktisk en så lite som 12 minutters meditasjon være nok til å hindre meg i å bli enda mere sliten, og jeg føler meg mer i kontakt med meg selv igjen. Mindfulness handler om å legge merke til alt det som dukker opp av tanker og følelser når du mediterer, se på dem og akseptere at de er der uten å henge deg opp i dem, for på den måten vil du nære tankene/følelsene og de vil vokse seg store. Så vender du bare tilbake til å fokusere på pusten igjen hver gang. Litt mer billedlig fortalt, så kan du se for deg at du ser opp på en klar, skyfri himmel. Så vil det dukke opp små skyer som driver forbi, dette forestiller dine tanker/følelser. Da skal du kun se på dem, akseptere at de er der, gå tilbake til pusten og la skyene drive videre. Velger du å henge deg opp i en av skyene (tanke/følelse) vil skyen vokse og bli mørkere, og du vil oppleve denne tanken/følelsen som et kanskje større problem enn det egentlig er og energien du nærer tanken med er med på å tappe deg for energi. Målet med mindfulness er at du skal klare å bruke noe av den samme tenkemåten i hverdagen. La tankene komme, aksepter dem og la de gå videre uten å nære dem ytterligere med din energi. Høres lett ut?
Nei, meditasjon/mindfulness er for de færreste lett. Det krever øvelse og gjerne at man gjør det litt regelmessig for at man skal få fullt utbytte av det. Mindfulness kan ha positive effekter som å:
  • Redusere stress (forholde seg smartere til det som stresser oss)
  • Bedre søvn
  • Bedre kognitive ferdigheter som konsentrasjonsevne, refleksjonsevne og hukommelse
  • Styrket emosjonell intelligens (kunne oppfatte og håndtere egne og andre personers følelser)
  • Styrking av immunforsvaret og kroppens evne til å håndtere sykdom, eller unngå sykdom. Ny forskning dokumenterer at mediterende personer har 50% sterkere immunforsvar enn andre
  • Opplevelse av mer ro og harmoni            
(Merk at dette gjelder friske personer, men jeg tror at også ME-syke kan oppleve
effektene av mindfulness)


Det har gått litt i perioder hvor ofte jeg har klart å meditere. For meg har det vært viktig å ha et eget rom å gå på for å sette eller legge meg ned å meditere. Jeg benytter meg av veiledede meditasjoner fra meditasjonsapper, f.eks. en som heter Mindfulness, eller Headspace som er ganske kjent, eller fra lydfiler på nettet, f.eks. denne fra der jeg gikk på mindfulnesskurs. Kroppskanning er en mindfulnessmeditasjon som går ut på å fokusere på forskjellige deler av kroppen, for å virkelig kjenne etter hvordan det føles og tilstedeværende. Dette er en grei meditasjon å starte med, siden det er en ganske tett veiledning hele tiden, så man får ikke så mye plass til andre tanker. Så fins det veiledede meditasjoner for å fokuser på pusten, som bidrar til å øke oppmerksomheten rundt pusten. Husk at det å puste er gratis og hvis det å utføre en eller to meditasjoner daglig kan gi deg ro, en følelse av å slappe av og få litt mer energi, så anbefaler jeg virkelig å ta deg tid til dette. Se på det som en form for egenpleie og egentid og tillat deg selv denne stunden alene. Og vær tålmodig, prøv å mediter i hvert fall fire uker før du gjør deg opp en mening for å dette er noe for deg eller ikke, for som sagt krever det øvelse.

Det har vært noen fantastiske soloppganger og solnedganger den siste tiden og det er så vakkert å se på. Å legge merke til det vakre fargespillet på himmelen er å være mindfull!

Da håper jeg at dere alle har en strålende uke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar