torsdag 30. juni 2016

Fermenteringsfeber og sommerferie!


Hei på dere! Nå er det en stund siden jeg har blogget, og det er rett og slett fordi jeg har hatt en litt dårligere periode en stund nå, sånn er det når man har en sykdom som ME. Jeg har følt meg litt bedre den siste uken og håper at formen holder seg slik nå som jeg skal på en ukes hyttetur og ha ordentlig ferie. Da skal jeg koble av og ikke være på nettet hvert tiende minutt for å sjekke instagram og facebook- for det blir mye scrolling i løpet av en dag. Det tror jeg skal bli deilig! 

Jeg har dog blitt en smule bitt av fermenteringsbasillen. Jeg skal ikke forklare helt hva fermentering er akkurat nå, men du kan lese masse om dette på nettet. Til nå har jeg fermentert surkål, det er kjempeenkelt og lurt å starte med, som all fermentert mat inneholder denne masse gode bakterier som kan gi en god fordøyelse og et godt immunforsvar, næringen i fermentert mat blir også lettere tilgjengelig for oss. Det finnes også flere spesifikke kulturer for spesifikke matemner som gjør at vi kan få det samme stabile resultatet hver gang vi fermenterer. Eksempler på slike kulturer er f.eks. en surdeigstarter. Jeg har en surdeigstarter på speltmel, som jeg bruker flittig til å lage brød, rundstykker, knekkebrød og havregrøt. Jeg har fått meg boken Fermentering av Gry Hammer og ble så inspirert til å prøve å fermentere mer. I dag fikk jeg to nye kulturer i hus. Den første er melkekefirkorn, som da skal brukes når jeg skal lage min egen kefir. Dette blir veldig spennende! Den andre kulturen kom som en bonus da jeg ikke hadde planlagt å også få dette. Damen jeg fikk kefirkornene av (kornene formerer seg nemlig under fermenteringsprosessen, så da får man korn til overs) hadde også kombucha-babyer, eller SCOBYer som de heter. 

Her ser dere det som skal bli komucha, SCOBYen svever på bunnen av glasset.
 
Dette er også en kultur, og den dannes når du lager Kombucha. Kombucha er en drikk basert på fermentert svart te. Etter endt fermentering er det dannet 2 kombuchakulturer, hvor man sier at kombuchamoderen har lagd en kombuchababy, som du kan bruke i en ny sats med kombucha. Så dette er også en kultur som er fin å gi bort. Fordelene med kombucha er at det visstnok skal være en fordøyelseshjelper med sine probiotiske egenskaper, og inneholder også glukuronsyre som virker avgiftende på kroppen. Kort fortalt hvordan jeg gikk fram for å lage kombucha var at jeg kokte opp vann, tilsatte te og sukker og lot dette trekke i 15 min. Så lot jeg teen kjøle seg ned til romtemperatur og tilsatte SCOBYEN, sammen med litt ferdig brygget kombucha som den hadde ligget. i. Nå skal den fermentere i 7-21 dager (jo lenger den står jo mindre sukker er igjen i drikken), så håper jeg at det blir vellykket, for det kan gå galt, men da får man bare prøve igjen... Jeg har noen prosjekter på gang og har planer om å fermentere et og annet fra boken til Gry Hammer. Jeg synes dette er kjempespennende og gleder meg til å lære mer. 

Da tar jeg meg en liten ferie! 

Ha en god sommer alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar