Ferdig resultat! Mmm! |
Hva skjer i aktiveringsprosessen?
Ifølge Wilson er det gift i skallet på nøtter og kjerner som
gjør dem tungt fordøyelige. Når vi legger dem i bløt og deretter tørker dem
begynner de å spire, og da aktiveres det noen enzymer som gjør dem lettere
fordøyelige for kroppen. Kroppen danner egne enzymer for å bryte ned maten, så
jo mer enzymer du får fra maten jo færre trenger du av kroppens egne. Da skal
du visstnok holde deg ung lengre. Nøtter og kjerner som er aktiverte blir
sprøere og får et mer ristet preg. Jeg pleier å aktivere valnøtter, da i store
doser slik at jeg har nøtter for en stund. Jeg har også aktivert mandler og
gresskarkjerner. Denne gangen prøvde jeg meg også på paranøtter i tillegg til
valnøttene, og de ble kjempegode. Aktivering av nøtter krever litt planlegging
og en del tid, men det blir veldig godt da.
Slik gjør jeg det:
På kvelden legger jeg nøttene i kjeler/boller og dekker dem
godt med vann (de vil trekke til seg en del vann) og tilsetter deretter en
klype havsalt. Jeg dekker til nøttene og lar dem ligge natten over. (Du kan så
og si aktivere alt av nøtter og kjerner, men vær obs. på «oljete» nøtter som
macadamia og cashewnøtter, de blir fort klissete og må ikke ligge i bløt i mer
enn 6 timer.)
Neste dag siler jeg nøttene og skyller dem med kaldt vann. Så
brer jeg nøttene utover bakepapirkledte stekebrett og setter dem inn i ovnen på
lavest mulig temperatur i 12/13 timer (Wilson sier i 12-24 timer), skrur av
varmen og lar de bli liggende inne i ovnen til neste morgen. (Og du er ikke
nødt til å passe på nøttene hele tiden, tar jeg en tur ut, slår jeg av
ovnen og skrur den på igjen når jeg kommer tilbake- det går helt fint.) Jeg oppbevarer
dem i tette beholdere/fryseposer i fryseren. I fryseren holder de seg friske og
sprø lenger. Så tar jeg bare ut nøtter etter behov- du kan fint spise nøttene
rett fra fryseren for de fryser ikke slik som andre matvarer. Nam!
Ha en riktig god helg alle sammen! :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar