onsdag 13. juli 2016

Fermentert mat - en oppdatering!

Ferdig kombucha! 

Nå er jeg tilbake fra hyttetur og det er godt å komme litt vekk, men samtidig syns jeg det er godt å komme hjem til eget kjøkken, med alt av kjøkkenutstyr jeg bruker ofte og maten min selvfølgelig. Hytta vi var på ligger i nærheten av Halden og da stikker vi alltid over grensen og kjøper mat. Utvalget i Sverige på økologiske produkter er virkelig mye bedre enn i Norge og i mange tilfeller er prisene mye hyggeligere. Så jeg hamstret ganske mye tørrmat, som bokhvetemel, hel bokhvete, bokhveteflak og speltmel. Og da vi fikk tak i økologisk bacon og noe økologisk kjøttpålegg kjøpte vi litt av dette også, selv om vi ikke spiser kjempemye slikt er det godt av og til. Litt økologisk smør kjøpte vi også! Strømstad Mat hadde veldig godt utvalg på økologiske merker og jeg følte at jeg var litt i himmelen da jeg kom inn dit. Så det anbefales å ta en tur dit hvis du vil dra på "harry-øko-handel", som det så fint heter.
 
Jeg har faktisk klart å lage melkekefir! Den blir god og litt frisk og syrlig. Jeg prøver å få i meg litt kefir hver dag. Egentlig så tåler jeg ikke så godt melk, men så langt føler jeg at jeg tåler kefiren mye bedre enn vanlig melk. Og det er jo faktisk en kjent sak at folk med melkeintoleranse kan tåle melkeprodukter som er syrnet på tradisjonelt vis bedre da kaseinet(melkeproteinet) brytes ned under fermentering og blir dermed prefordøyd før det kommer inn i kroppen. Fordøyelsen må dermed ikke jobbe like hardt med å bryte ned næringsstoffene og omgjøre dette til drivstoff i kroppen. Laktosen(melkesukkeret) blir omdannet til blant annet organiske syrer av melkesyrebakteriene. 

 
Smoothie laget med kefir, blåbær fra skogen, litt frossen banan, noen dryss kanel, litt himalayasalt + litt supermatpulver som lecithin, purely greens og rice bran. Veldig forfriskende i sommervarmen!

Kombuchaen fikk jeg også jammen meg til. Den koste seg i et kjøkkenskap mens vi var bortreist og det dannet seg en ny SCOBY på toppen, akkurat som det skulle. Kombuchaen ble god, men litt for syrlig etter min smak, så den kan nok fermentere litt kortere neste gang. Jeg har satt i gang en ny batch med kombucha nå og eksperimenterer litt med forskjellige teer, for å finne min favoritt. Jeg er alltid ganske forsiktig i begynnelsen med all ny mat og nye ting jeg prøver ut ettersom jeg flere ganger har fått ganske kraftige reaksjoner etter å ha tatt tilskudd av produkter som skal virke avgiftende og ha en immunstyrkende effekt på kroppen. Derfor drikker jeg bare et lite glass kombucha hver dag for å se hvordan kroppen tåler det. Jeg håper at noe av dette vil ha en god virkning på fordøyelsen min. De dagene magen min "har det bra" har også jeg det ganske bra. Så derfor fokuserer jeg mye på dette med en god fordøyelse og sunn tarmhelse i håp om at dette kan gjøre meg bedre.

Det var en liten fermenteringsoppdatering! Ha en fortsatt fin dag alle fine!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar